RAHSIA ISTERI KEMBALI DARA

Best Seller Beauty Product! Get Online Here!!

TIPS MAKE UP TAHAN LAMA DI WAJAH

Dalam cuaca yang panas dan iklim negara kita menyebabkan kita mudah berpeluh. di bahagian wajah, kawasan yang selalu cepat berpeluh ialah di sekitar dahi,hidung, dagu dan atas bibir. untuk memastikan wajah yang telah dirias dengan make up tahan lama, berikut adalah beberapa tips yang ingin dikongsi:

1. gunakan pelembab ringan (mengandungi SPF) di kawasan yang jarang berpeluh. avoid kawasan seperti yang disebut awal tadi.

2. pilih bedak asas yang ringan kandungannya. jenis bedak asas yang bagus ialah yang dapat berfungsi untuk mengawal minyak. elakkan penggunaan bedak asas yang berat (tebal) kerana teksturnya pada wajah akan berubah apabila kita berpeluh.

3. rias wajah dengan bedak tabur ( powder) dengan minimal. penggunaan yang banyak akan menyebabkan wajah kelihatan bertopeng (caked-on look) terutama di kawasan yang mudah berpeluh. cuba bayangkan kombinasi peluh (minyak), bedak asas dan bedak tabur di wajah..tentu keadaan wajah buruk sekali.

4. jauhi produk yang teksturnya heavy dan memilih warna yang metallic atau shimmery pastels untuk merias di kawasan mata memilih lip gloss untuk bibir. aplikasi loose eye shadow dengan berus adalah sangat bijak kerana berus boleh mengawal amount applied.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...